Tid for DANS:BLOGG 2018

Bloggen er oppe og går i år igjen. Vi viser dere litt inside info, møter med kunstnerne og stemningsrapporter fra ansatte, backstage og kunstnerene.

Hold deg oppdatert på festivallivet her.

Heia, bloggen! 

Det er et nytt år og en ny tidforDANS festival! I årets festivalblogg syntes vi at det kanskje hadde vært fint om vi startet hele bloggen med en litt uformell introduksjon av menneskene som står bak kulissene og gjør dette mulig! Selv om en del av dere har en aning om hvem som faktisk er med, kan det jo kanskje være litt spennende å vite hva de gjør, og hva deres beste festivalminne er. 

Så la oss møte Diggærne !

Bildet er tatt av Antero Hein

Anne –Katrine Fossmo aka. Tine aka. The Big Boss

Leder

Tine er den originale ildsjelen til DiG, det er hun vi alle kan takke for at det i det hele tatt ble et DiG ,og i forlengelse av det tidforDANS! Hun er definisjonen på noen som kan selge sand i Sahara; man har ingen ide om hva man har sagt ja til før det er for sent å snu!

Alder: 29 +

Hvor mange år har du vært med på tidforDANS: Siden 2011

(8 år)

Hva er ditt  Beste tidforDANS festival minne?

-       Jeg tror det kommer til bli det som skjer på Lørdag med Hoaas Productions. Forestillingen heter Heat og de skal ha urpremiere her på Ælvespeilet! I tillegg til dans har de med en egen DJ, som skal styre lyden under forestillingen. Han skal etter premieren være med å skape litt  klubb-stemning på en liten premiere fest . Det tror jeg kommer til å bli stas!

Karine Klovholt Leonardsen aka. Super produsent

Produsent

Det er Karine som står bak det meste av planleggingen til alle DiG sine arrangementer. Hun er dama med stålkontroll; spør du henne om hva som skal skje kan vi garantere at hun vet det. Med et lurt smil om munnen fikser hun alle problemene som kommer hennes vei!

Alder: 29 -

Hvor mange år har du vært med på tidforDANS? Siden 2013 (6 år)

Hva er ditt  Beste tidforDANS festival minne?

-       Åhh, det er så vanskelig å velge kun ett! Men om jeg må velge så må det bli det første året jeg var med, hvor jeg ikke fikk vite noe før to uker i forveien. Jeg ble rett og slett kastet ut i det !  

For eksempel: Vi kunne sitte klare før et foredrag eller en forstilling, så kunne Tine plutselig snu seg mot meg og si: ”Kan ikke du gå opp og introduserer de her?” Jeg ble mildt sagt overrasket.

Maria Rønningen Ferguson aka. Miss Humanrelations

Artist-koordinator og PR–ansvarlig 

Godjenta som danser som om ingen ser på. En av de mest imøtekommende jentene,  som gir alle en trygghetsfølelse så fort hun slår an en prat. Med et ørneblikk koordinerer hun både dansere og oss andre i DiG med et smil og sin tørre humor. Og når jeg sier tørr mener jeg mer tørr enn ørkenen i Sahara hvor Tine selger sand! 

Alder: 29 -

Hvor mange år har du vært med på tidforDANS: Siden 2012

(7 år)

Hva er ditt  Beste tidforDANS festival minne?

-       For meg var det det året hvor Arounidance / Vebjørn Sundby & Guro Nagelhus Schia hadde en ”doublebill”-forestilling. Forestillingene tok meg tilbake til barndommen. Det var disse typen forstillinger som introduserte meg for dans, og ble en av de store grunnene til at jeg forelsket meg i dansen som kunstutrykk.

Mats – Åke Nilsson aka. Måke

Teknikk- og Regnskaps-ansvarlig

Mats- Åke er det snilleste og klokeste personen i DiG. Om han virker stille, kan jeg love at er kun fordi han ønsker å høre hva du har og si. Og han kommer gjerne med sine egne gullkorn.  Med kofferten full av lys-kabler, og kameraet rund halsen stiller han seg til disposisjon!

Alder: 29+

Hvor mange år har du vært med på tidforDANS: Siden 2012 (7 år)

Hva er ditt  Beste tidforDANS festival minne?

-       Jeg har egentlig ikke et spesifikt minne. For meg handler det mest om at vi gjør festivalen sammen. Det at vi møtes her og jobber sammen med en festival som vi alle er investert i. Det samholdet er utrolig fint å være en del av.

Sainey Elen Kyrkjerud aka. the walking library

Produksjonsassistent/Praktikant/Potet

Sainey har et hjerte for alt og alle. Hun har et falkeblikk fra utsiden og ser alle de små tingene som kan oversees når en er i full on festivalmodus. Har vi glemt noe, har hun allerede fikset det. Dersom du lurer på noe er det bare å spørre, men sørg for å ha god tid, her går skravlen, og etter at snakken er ferdig har du lært så mye at du like greit har fått deg en historie/filosofi og psykologi time i et. Et vandrende bibliotek innenfor kunst og kulturhistorie!

Alder: 29-

Hvor mange år har du vært med på tidforDANS: Siden 2016

(3 år)

Hva er ditt  Beste tidforDANS festival minne?

-       Har mange gode minner, men det beste er vel det første året jeg var med og jobbet i DiG. Det var et litt spesielt år fordi programmet var fullpakket! Jeg løp rundt som en gal og var veldig stresset! I likhet med Karine ble jeg bare kastet ut i det! Når festivalen var ved sin ende og jeg så tilbake på alt jeg hadde gjort i løpet av de 3-4 dagene, kunne jeg ikke la vær å smile. Jeg forstod ikke at det gikk an å gjøre så mye på så liten tid! Jeg spjæra til og med buksa mi!

Andre Holm Haugen

Assistent/Danser/Potet

En åpen og ærlig type med mye på hjertet. Er du glad i å snakke om alt mellom himmel og jord; oppsøk ham så får du en fantastisk opplevelse, som du ikke kommer til å angre på. Når han danser er det ingen karakter han ikke kan gjøre! Om det nå skulle være en  mann med bart og lite selvinnsikt, eller en froskeprins, er han mannen for jobben! 

Alder: 29+

Hvor mange år har du vært med på tidforDANS: Siden 2011 (8 år)

Hva er ditt  Beste tidforDANS festival minne?

-       For meg er de beste minnene de hvor DiG: Design har tatt del i den kunstneriske delen. Jeg har vært med i en del av disse produksjonene som Korverket, Prinsesse venneløs og frosken og Rosa og Ruth, for å nevne noen! Det er supert å kunne både ta del i det som skjer på scenen, og det som skjer bak, i løpet av en festival!

Søndag 30. September:

Dag 4:

WOW for en helg, for en festival, for en stemning!

Jeg (Maria) har akkurat kommet hjem etter den siste dagen, og den siste forestillingen på programmet. "Søstre, 11 år etter" hva skal jeg si. Det var en emosjonell berg og dalbane. Selv om temaet er gange tungt, døden, så klarte søstrene Haugen å få frem det vakre, det morbide, det absurde og det veldig fine rundt døden. Med film, tekst og dans fikk vi som publikum kjenne på dette teamet med latter, gråt og gåsehud. 

Om det er fordi en er sliten etter en fantastisk helg, eller om en bare lot seg rive med får nå være det samme. Alt jeg kan si er at jeg gleder meg så til neste år, og håper dere gjør det samme!

Vi sees!

Lørdag 29. September:

Dag 3:

Vi lever for øyeblikket i en festival rush! Dagen startet rolig, en etter en trappet vi opp på Ælvespeilet og okkuperte langbordet på Café Ælvespeilet. En etter en kom Mac'ene opp på bordet, og tastaturene gikk varmt. Promotering, oppdatering, bilderedigering, kaffedrikking, skravling, mer oppdatering og markedsføring før det ble mer kaffe, skravling og en hyggelig lunsj. 

Parallelt med at noen av oss hadde sunket godt inn i skjermene våre, jobbet de på spreng i Sal 1 og Sal 2 for å gjøre klart til dagens program. 

Antero Hein som allerede har spilt 4 forestillinger for oss og holt foredrag, er i dag på jobb som fotograf og filmer for Kari Hoaas sin HEAT: #1 rising in da house, som har URPREMIERE!!!! hos oss i kveld kl 19.00. DiG er Co-produsenter noe som er stas, og utrolig moro! 

I sal 1 rigger de klart for Kompani Kontra og deres TRIO. En forestilling der det hverdagslige bevegelsespråket bevisstgjøres og settes inn i en dansekontekst. Utrolig spennende arbeid.

Midt i mellom disse forestillingen blir det tradisjonen tro DANSESPEILET! Hvor jeg vet allerede nå at Tine skal snakke med Trine Ørbek, Anne-Kathrine Haugen som kommer med forestillingen "Søstre, 11 år etter" i morgen, og Kari Hoaas.

Vi gleder oss til dagen idag, og håper dere gjør det samme!!

Foto av Antero Hein

Fredag 28. September

Dag 2:

Woohoo, Bloggen. 

For en dag det har vært! Så mange flotte ideer og inntrykk får vi kun en gang i året! Det skjer nemlig på fagseminaret under tidforDANS! La oss gå litt dypere i det vi har hørt i dag!

Fagseminar

På fagseminarer samler vi forskjellig dansekunstnere som tar del i Årets festival, deretter inviterer vi lokale (og ikke så lokale) dansekunstnere, lærere og elever som kan delta i et forum, hvor man kan ta til seg nye ideer og utvide sin egen og andres horisont. Dette er stedet for å dele med hverandre, i diskusjon hvor både foredragsholdere og publikum deltar i et åpent strukturert rom.

Årets foredragsholdere var:

Tony Tran og Antero Hein, som er på besøk med forstillingen Makt og avmakt.  De snakket om sin fremgangsmåte i prosessen av å skape nettopp denne forestillingen. Ved bruk av residenser, og prøve/feile prinsippet ble det sakte men sikkert en forestilling, som nå har holdt seg aktuell i flere år. Med ide og inspirasjon fra ordet ”Schismogenesis” utforsket de hvordan dette kunne komme til utrykk i et scenebilde. 

 

Kari Hoaas som er koreografen for Forestillingen Heat, har Urpremier her hos oss nå på lørdag. Hun tok seg tiden til å prate om menneskets kinetiske sans, og hvordan dansen kunne møte publikum igjennom kinetisk empati. Det viktig å kreve fysisk anstrengelse for å nå nye høyder. Dette fordi det finnes en viss risiko i fysisk aktivitet, og denne risikoen er en drivkraft for kunsten som hjelper oss bryte grenser.

 

Og sist, men ikke minst; Hilde Ingeborg Sandvold, som i går ga oss den utrolige forestillingen Dans, for Satan. Hun tok seg tiden til å snakke om sitt ønske om å kunne bevare sin autonomi i alle kunstneriske områder. Ut i fra dette kom utsagnet ”anarkist som utøver”.  Det å være ”anarkist som utøver” betyr å  kunne finne en måte å få frem sin egen agenda, selv når det ikke er hun som står for hovedregi i et og annet prosjekt. Gjennom hennes karriere var det å finne svar på denne problemstillingen et viktig punkt. 

Makt og Avmakt

Etter faglig forum, var det tid for oss å se forestillingen Makt og avmakt. Dette var en super forestilling som gav fantastisk scenografi, og et nytt perspektiv på hva tittelen av stykket sier. Hvis du ikke grep tak i muligheten og så den med oss, anbefaler jeg deg å ha øynene åpne, i tilfelle den kommer tilbake til distriktet!

 

Dig fezt/Avslutning

 

Etter forstillingen var det på tide å tilbringe en kveld med DiG :Design. Med mye sprell og planer for fremtiden, gikk denne kvelden altfor fort forbi. Vi håper at vi alle sees i morgen! Det er bare å klikke inn på bloggen om det var ting du ikke rakk å ta del i, men vi håper jo selvfølgelig at dere tar dere tiden til å komme! I morgen er det tid for forestillingen TRIO og Heat. Vi snakkes!

Torsdag 27. September

Dag 1:

Vi har flyttet inn på Ælvespeilet Kulturhus! For 5. året på rad tar vi over huset og skaper levende minner og opplevelser for publikum, kunstnerne og oss som jobber under festivalen.

I dag startet tidforDANS for fullt på Ælvespeilet i Porsgrunn! Det har vært en fantastisk dag med masse spennende som har skjedd rundt på huset.

Dks

På formiddagen har vi hatt to DKS forstillinger med Makt og avmakt.

Før klokken var 14.00 hadde allerede 200 ungdommer sett forestillingen til den fantastiske duoen, Antero og Tony. Makt og Avmakt var en hit. Forestillingen viser hvordan hver hendelse har en motreaksjon som akselererer, og hvordan maktposisjonene kan skifte i et fysisk uttrykk.Ungdommen reagerte nydelig med gisp og latter om hverandre.

Om du ikke er skole elev , men har lyst til å se denne forestillingen , fortvil ikke! I morgen klokken 17.00 blir den spilt for alle oss andre som har forlatt skolebenken!

Dans for satan

Sener på kvelden viste Porsgrunn-jenta vår Hilde I. Sandvold forestillingen Dans, for Satan. En sterk forestilling om feminisme, og samfunnets utvikling og hvordan vi når hver enkelt prøver å passe inn i gitte karakterer og roller. Om hvordan forhold, vennskap kan "shoppes" i kjøpesenter tempo, og like fort forsvinne. 

Avslutning

Med første dag vel overstått er det bare å glede oss til i morgen, for da fortsetter vi med mer Dans! Sjekk ut tidforDANS programmet på nettsiden vår og kom innom og få dere litt påfyll av dans og moro. 

I morgen skjer det mye rart som kan være spennende å få med seg: På formiddagen vil det være fagseminar, deretter vil forestillingen Makt og avmakt spilles, og sist men ikke minst vil det være en liten fest mest med DiG: Design. Der vil vi fortelle litt om fremtidsplanene mens vi drikker en liten tår av ett eller annet. Kom, kom! Og det beste av alt: Du kan lese alt om dette i ettertid, her på bloggen!

Søndag 23. September

tid for DANS:TELEMARK

Festivalen starter i år i Vinje under tid for DANS:TELEMARK. Vi har de tidligere årene avsluttet hele festivalen i Vinje de siste 2 årene, men i år ønsker vi å starte hele festivalen vår litt lengre opp i Telemark. Vi tok med oss Kompani Kontra som skulle holde workshop, og spille forestillingen TRIO. Vi hadde også med oss Antero Hein og Tony Tran som skulle spille forestillingen Makt og Avmakt. Etter to timer i bil ankom vi Vinjehuset, hvor de hadde stelt i stand snack og kaffe klart, med lun jazzmusikk, og hyggelig personal.

Vi rigget oss til i sofaen, dro frem Mac'er og jobbet mens vi ventet på Kompani Kontra og gutta i Makt og Avmakt.

3 barn trappet opp i foajéen med store smil og sommerfugler i magen. De skulle nå inn å danse med Kompani Kontra i en Workshop i Samtidsdans. Denne workshopen resulterte i en kjempe fin visning.

Videre kjørte vi på med 2 forestillinger med TRIO og Makt og Avmakt med stor suksess. 

Tid for Dans

Hot Moon av Ida Haugen

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.