2019

Spennende utvekslingsprogram for samtidsdans med TU DANCE i Minneapolis/St.Paul, USA.

DANSEKUNST I GRENLAND og TU DANCE skal utforske en samtale om kulturell identitet og særrett som har sprunget ut av et tidligere samarbeid. Intensjonen vil være en ny internasjonal danseproduksjon rundt temaet «de hvites privilegium».

DANSEKUNST I GRENLAND har etablert et utvekslingsprogram for samtidsdans med TU DANCE i Minneapolis/St.Paul, USA. TU DANCE er et kompani som har svært høye kunstneriske kvaliteter og faglig presisjon, og er veletablert med tilknytning til det store kunst- og kulturmiljøet i Minneapolis. Utvekslingsprogrammet har tre deler: innføring, samproduksjoner og turné. I 2019 jobber vi med en duett, mens i 2020 er planen å videreutvikle samproduksjoner med flere dansere og med et mer omfattende visningsplan. Prosjektet er finansiert av Telemark fylkeskommune, Danse og teatersentrum og Fond for utøvende kunstnere. I tillegg bidrar både TU Dance og DiG med egenandel. 

Får å utvikle den første delen av et felles kunstnerisk verk, en duett, er de medvirkende Tine Fossmo som er produsent og kunstnerisk leder. Maria Ferguson Rønningen, profesjonell danser fra Telemark. Mats-Åke Nilsson er lydtekniker og fotograf – alle fra Dansekunst i Grenland. De andre medvirkende fra USA er Uri Sands fra TU DANCE i USA som er kompaniets kunstnerisk leder og koreograf. Toni Pierce-Sands er co-manager og utdanningsdirektør. Taylor Collier, danser ansatt ved TU Dance.

Tidsrom for prøvetid er fra 15-28 juli 2019. Maria Ferguson Rønningen, deltar på en to-ukers residens med TU Dance i Minnesota, Minneapolis USA. Sammen med en amerikansk danser, Taylor Collier, utforskes temaet «de hvites privilegium» en slags dialog om diskriminering basert på etnisk tilhørighet, nasjonalitet og utseende. Residensen ledes av Toni Pierce-Sands og Uri Sands, som er de kunstneriske lederne av kompaniet, og avsluttes med en visning. 

Tine Fossmo og Mats-Åke Nilsson fra DANSEKUNST I GRENLAND reiser til USA og deltar i residensens siste uke. 

TU DANCE kommer til Telemark 15. september for å ferdigstille duetten fra sommer- workshopen i Minneapolis. Premieren planlegges vist i festivalen «Tid for Dans» som går av stabelen 26.-28. september på Ælvespeilet kulturhus i Porsgrunn.

Kunstnerisk beskrivelse 

Intensjonen vil være en ny internasjonal danseproduksjon rundt temaet «de hvites privilegium». DANSEKUNST I GRENLAND og TU DANCE skal utforske en samtale om kulturell identitet og særrett som har sprunget ut av et tidligere samarbeid. De involverte dansere ser tematikken på ulike måter, fordi kulturene er ulike. Taylor er en afro-amerikaner som opplever rasisme i hverdagen, et sensitivt tema som kan være vanskelig å formidle til de som ikke har personlige erfaringer med problemstillingen. Maria er en hvit norsk kvinne i et rikt land, og bærer norske privilegier som en usynlige vektløs ryggsekk. Når de reiser på besøk til hverandre, snakker de om disse følelsene – hvordan de blir møtt og hva de tenker. Samtidig foregår en kroppslig dialog mellom disse to unge dansere. Hvordan kommuniserer de uten ord, og hva har de lyst til å si gjennom bevegelsesmønstrene?

Utvekslingsprogrammet kan bidra til et kompetanseløft som kan komme både regionale og nasjonale dansekunstnere til gode. Vi skal gi kvalitet, mangfold og inspirasjon til publikum. Scenekunstnere fra Telemark får økt internasjonale visningsmuligheter, og vil kunne i 2020 fremføre samtidsdans på turne i USA. En langsiktig samarbeidsplattform og internasjonalt nettverk er etablert. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.